Surströmming ako si ho vychutnať?

Autor: Marek Tencer | 19.6.2020 o 20:08 | Karma článku: 3,94 | Prečítané:  430x

Surströmming je údajne najsmradľavejšie jedlo na svete ktoré často jedávali námorníci. ktoré až sa správne konzumuje môže byť fantastickým chuťovým zážitkom. Dozviete sa ako a kde ho otvoriť, a ako si ho vychutnať čo najlepšie.

Surströmming je Švédska lahôdka intenzívneho zápachu a nezameniteľnej chuti ktorej nie každý gurmán príde na chuť pokým hu nebude jesť správne.

Surströmming sa najčastejšie robí zo sleďov ktoré sa osolia dajú do sudov ktoré sa uzavrú a pri teplote 37 až 38 stupňov sa nechajú kvasiť aj niekoľko mesiacov. Následne sa dajú do plechoviek kde proces kvasenia pokračuje až pokiaľ sa plechovka nezačne vydúvať. Takto sú už rybičky pripravené na konzumáciu.

Až nechcete mať z obsahu konzervy kašu, treba surströmming až ho nebudete konzumovať v najbližších dňoch, držať v chladničke. Takto zabezpečíte že rybičky ostanú pekne celé. Až náhodou nebude konzerva nafúknutá do takej miery že sa nebude dať stlačiť je dobré hu vystaviť na jeden deň priamemu slnku, tým sa zvýrazní chuť surströmmingu. Vydutie konzervy bude jasným znakom že surströmming je pripravený na konzumáciu. 

 Otváranie a konzumácia Rybičky treba otvárať vonku tak že si napustíte do vedra vodu aby bola voda vyššie ako vrch konzervy. Konzervu prepichnite pod vodou. Po pár sekundách keď voda prestane bublať konzervu vyberte von z vedra. Takto sa minimalizuje zápach a tiež sa zníži riziko že budete mať "voňavú" nehodu. Následne surströmming otvoríme. Je dobré ryby nechytať holými rukami lebo z vlastnej skúsenosti viem že z toho dosť dlho a intenzívne ruky smrdia a to aj po desaťnásobnom umytí. Aj po 24 hodinách som cítil že mi ruky od toho boli cítiť. Najlepšie je použiť jednorázové taniere aby sme sa vyhli náročnému umývaniu lebo myslím si že zaschnutá soľ s rozkladajúcou sa rybou sa Vám pravdepodobne umývať chcieť nebude. Pomocou noža a vidličky rybu narežeme oddelíme kosti od mäsa. Mäso sa jedáva z potravinami z nízkym alebo žiadnym obsahom soli lebo surströmming je mimoriadne slaný. Surströmming je chutný keď sa je s lokšou zo zemiakmi, s cibuľou a kyslou smotanou. Jedol som to tak že na lokšu som si dal pokrájané zemiaky nato kyslú smotanu, nakrájanú cibuľku a navrch surströmming. Lokšu som zabalil a jedol. Pach je pokiaľ ryby jete vonku a neotvárali ste ich vo vode, ako keby ste mali pred sebou pol dňa nakrájanú cibuľu. Chuť surströmmingu bola podobná ako u mimoriadne presolených  zavináčov.  Surströmmingov je viacero druhov najznámejší je Oskars. Zatiaľ som degustoval len dva,spomínaný Oskars a Röda Ulven. Prvý z nich je výrazne slanší.

Dobrú chuť! 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?